Trudnoća i porođaj

Otvaranje porodiljskog bolovanja po novom zakonu

Sve trudnice koje nakon 01.07.2018. godine otvaraju porodiljsko bolovanje, spadaju u grupu koja isto otvara po novom zakonu, zakonu gde država preuzima sve isplate na sebe, što je do sad radio poslodavac. Šta je potrebno od dokumenata?

Slika preuzeta sa https://thenextweb.com

Ono što je potrebno pripremiti od dokumentacije je sledeće:

  Doznake doktora o otvorenom porodiljskom bolovanju,
  Ukoliko ste bili na trudničkom bolovanju, kopija PRVE doznake o istom (pošto je original verovatno odavno u RFZO-u, možete zamoliti svog ginekologa da vam izda duplikat ili da fotokopirate doznaku čim je dobijete),
  Rešenje poslodavca za porodiljsko bolovanje za godinu dana (postoji i opcija od tri meseca, ali je bolje da tražite da vam piše za celu godinu),
  • Obrazac koji je potrebno popuniti a možete ga preuzeti sa linka

ovde

  .
  Izvod iz lične karte, odnosno očitana lična karta,
  Kopija kartice na kojoj se nalazi broj tekućeg računa (nije potrebno otvarati namenski račun, sredstva se uplaćuju na isti račun na koji ste primali platu).

Ovo je potrebna dokumentacija za teritoriju Beograda; da li se razlikuje od regiona do regiona – nisam sigurna, ali ovo je ono što je moj suprug jutros predao u moje ime, i, ne biste verovali – bez situacije FT1P iliti Fali Ti Jedan Papir!

Dokumenta se (za Beograd) nose u Gradsku upravu grada Beograda, u Sekretarijat za socijalnu zaštitu, koji se nalazi na adresi 27.marta 43-45, a služba koja je zadužena za porodiljsko bolovanje je u sobi broj 35 (desno u prizemlju, kada dodjete, samo pokucate).

Sama dokumentacija nije zahtevna niti je previše komplikovano nabaviti je, i sjajno je što suprug (ili čak i prijateljica, zapravo bilo ko, kako mi je jedna čitateljka javila) može otići i predati to umesto nas jer, sigurna sam da se razumemo – kojoj trudnici je u devetom mesecu do jurcanja po šalterima?

Ono što je potencijalni problem je što kažu da se na prvu isplatu čeka minimum (sa akcentom na MINIMUM) tri meseca, dok se „obradi svaki zaseban slučaj“ (pošto smo mi trudnice, izgleda, neki tamo slučajevi. Ako je to tačno, reći ću samo da je ova populaciona politika fenomenalna; oduzimanje porodici s novorodjenčetom (ili možda i više novorođenčadi) jedno primanje na minimum tri meseca je izvan svake ludosti. Oduzimaju nam sredstva za pelene, nekome i za mleko, i ko zna koje još potrepštine (ako ništa, eto još jedne motivacije da se izborite s dojenjem jer 7-8.000 dinara mesečno za adaptirano mleko je nevidjeni udarac na svaki džep, pogotovo ako plata ne bude stizala na vreme).

Uglavnom, srećno nam bilo. Ovim novim zakonom su hteli da nam olakšaju i da spreče potencijalne zloupotrebe poslodavaca, a mogu slobodno da kažem da su nas, onako narodski rečeno, „ukanalili“.

Ostaje da se nadamo da će se vremenom ceo taj proces ubrzati, i da će neke naredne porodilje svoje pošteno zaslužene plate dobijati na vreme.

Svako kopiranje i umnožavanje članaka sa ovog bloga bez dozvole, bez obzira na razloge za takvo delo zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo, koje će biti gonjeno u skladu sa zakonom.

32 mišljenja na „Otvaranje porodiljskog bolovanja po novom zakonu

 1. Sjajan i koristan tekst i veoma surovo realan. Užasno dugo se čeka na svako rešenje koje je od bitnog značaja za porodicu.
  Posle porodjaja mi je trebalo 3 meseca da skupim papire za roditeljski dodatak, sve sam morala lično (tako da sam i bebu nosala sa sobom) I kada smo konačno predali dobili smo odgovor da se čeka oko 3 meseca I pitanje da li cu dobiti…
  Elem, tvrdim i potpisujem da su majke kod nas najveći heroji.

  Sviđa mi se

  1. Slažem se. Sve ide preko naše grbače, a ovamo se priča o nekakvoj populacionoj politici.
   Hvala na komplimentu, drago mi je da je tekst pre svega informativan! 💕

   Sviđa mi se

   1. Novi zakon je totalno ukanalio majke koje rade kod dobrih poslodavaca i lepo zaradjuju. Prvo same će se cimati za papire za porodijsko, koliko vidim čekaće isplatu plate 3 meseca i ukoliko imaju preko 3 prosečne plate neće dobiti ceo iznos plate. Ali dok rade će im se kao osnovica za porez uredno uzimati ceo iznos plate.
    Ne znam koju uspešno poslovnu ženu ovaj zakon može da motiviše da se odluči za trudnoću.
    Uporno pričaju kako je ovo populaciona a ne socijalna politika i da je to razlog zašto već rođena deca neće dobijati dodatke, pa se ja pitam zašto onda socijalna ograničenja za dobijanje istih???(prosečna zarada, porez na imovinu itd)
    Ispade da žene koje plaćaju najveći porez državi nemaju ništa zauzvrat od te iste države. Sramota.
    Jedina dobra stvar koju su uradili što zapravo se sad sva papirologija za dodatke završava u porodilištu. (Barem je tako bilo meni, porodila sam se sredinom marta)

    Liked by 1 person

 2. Ovo je prvi tekst da zapravo tačno piše gde sta i kako. Samo me zanima , pošto živim na teritoriji opštine Zemun, jel ja možda mogu to u Zemunu negde da završim ili ipak mora da se ide u 27.marta?
  Hvala.

  Sviđa mi se

 3. Postovanje, puno hvala na tekstu, od ogromne koristi je, jer nigde ne postoji zvanican spisak sta je to sve potrebno. Samo jedno pitanje imam za Vas, da li se firmi predaju original doznake za otvoreno porodiljsko pa se kopija nosi u Socijalno ili je original neophodan, zajedno sa Resenjem o otvorenom bolovanju.
  Hvala Vam puno jos jednom.

  Sviđa mi se

  1. Nema na čemu, drago mi je da je od koristi!
   Original se nosi, s tim što možete uzeti kopiju od svog ginekologa, ja sam tako morala, jer je moje bolovanje otvoreno po starom zakonu, a doznake su završile negde u RFZO-u, ko zna gde, naravno.

   Sviđa mi se

 4. Svaka cast na tekstu, svuda trazim da procitam nesto vise o svemu sto se tice novog zakona. Imam jedno pitanje, nije nuzno da mi se odgovori ali ako bilo ko zna nesto i dobre je volje da to napise bila bih zahvalna. Ja sam porodilja koja se porodila po starom zakonu, tacnije 21.06.2018 godine, zaposlena sam za stalno ali fakticki kratko radim, svega 13 meseci pre otvaranja trudnickog(komplikovana trudnoca od 8 nedelje mirovanje pa sa tim i trudnicko bolovanje), 18.05 mi je otvoreno trudnicko koje traje godinu dana, muz i ja zelimo da napravimo malu razliku izmedju prvog i drugog deteta ali nismo bas u nekoj zavidnoj novcanoj situaciji, zivimo od moje i njegove plate, zanima me da li neko zna ukoliko bi ja ubrzo otisla na trudnicko bolovanje jer ne mogu da radim, takvo je radno mesto, kako bi mi se obracunavalo porodiljsko, znam da ide 18 meseci unazad ali sve i da tipa od 3 meseca do 8 budem na trudnickom to je 18-5, ostaje jos 13 meseci unazad a meni ce to biti par meseci rada i sve ostalo porodiljsko, da li bi mi te mesece porodiljskog koji uzlaze u prosek racunili kao platu ili kao 0? Izvinite na opsirnosti, mislim da ne umem krace da objasnim 😀

  Sviđa mi se

 5. Predala sam papire cim sam usla u 9ti, 26og se porodila, a prva plata legla u novembru, ali 2 odjednom. Sto se tice dodatka, 1.12. su mi poslali da mi je odobred dodatak za prvo dete i da ce biti uplacen u roku od 30 dana, i 31.12. trazili da im posaljem karton vakcinacije na mail. I eto, sad cekamo uplatu

  Sviđa mi se

  1. Ivana kad ste se porodili, u kom mesecu u godini i kad ste podneli papire, mislim na mesec u godini? Meni će porodiljsko biti otvoreno 24.06.2019., a termin mi je 24.07.2019.,znači mesec dana pre termina. Poslodavac kaže da mi rešenje o porodiljskom može izdati tek kad se dete rodi, znači možda mesec, a možda i više nakon otvaranja porodiljskog, tako da ja ne mogu da predam papire pre rođenja deteta, što znači da ću morati da čekam i više od ta tri meseca, prvo dok predam, pa dok obrade, pa na kraju dok uplate. A možete li mi reći koji je rok za predaju papira za roditeljski dodatak i šta od papira treba? Unapred zahvalna!

   Sviđa mi se

   1. Svi zahtevi za naknade (osim za porodiljsko) se sada rade u samom porodilištu, pa tako i zahtev za roditeljski dodatak. Tamo ćete sa jednom od sestara sve popuniti i potpisati, i završili ste s tim.
    Porodila sam se 28.08. a porodiljsko bolovanje sam otvorila 14.08. Ginekolog na osnovu termina odredjuje kada se porodiljsko bolovanje otvara (moj termin je bio 10.09.) i to piše u doznake. Sada sve država rešava kada je u pitanju porodiljsko bolovanje tako da ne znam zašto Vam poslodavac to govori. Od njega Vam je zapravo samo potrebno to rešenje (kako je u tekstu navedeno) i to je sve.

    Sviđa mi se

   2. Upravo to rešenje što mi treba od poslodavca on neće da mi da dok se ne porodim, kaže ne može da zna koji datum da piše dok se dete ne rodi, tako da će meni po rešenju komisije porodiljsko biti otvoreno 24.06. a termin mi je 24.07. a mogu da se porodim i posle termina to se ne zna, tako da ću ja da čekam od otvaranja porodiljskog do posle porođaja da mi poslodavac da to rešenje da bi mogla da predam papire, pa dok se taj zahtev obradi u službi dečje zaštite i dok stigne prva uplata, jer sam gore pročitala da se čeka od predaje papira do uplate min 3 meseca, plus moje čekanje na predaju papira mesec i jače. A da ne govorim o tome da treba dva zahteva da podnesem i dve naknade da primam jer sam radila i po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i po rešenju na određeno po osnovu uvećanog obima posla.

    Sviđa mi se

   3. Mislim da je to što radi vaš poslodavac krajnje nezakonito i da ne može tako. Najbolje je da se raspitate pa da mu zapretite i inspekcijom ako je potrebno, jer ne znam odakle njemu takve ideje i teorije. Zakon je ovde za sve porodilje i firme isti!

    Sviđa mi se

   4. Pravnica mi je rekla da ne može da izračuna kad će beba navršiti tri meseca ako ne zna datum kad je rođena, verovatno misleći na porodiljsko koje traje dok beba ne napuni tri meseca, a posle je nega deteta do godinu dana od početka bolovanja.

    Sviđa mi se

   5. Ja uopšte ne razumem kakvi su to izgovori i odgovori, te vam savetujem da lepo pozovete Gradsku upravu i kažete im šta vam traži poslodavac (ili je najbolje da odete lično), i da vam oni kažu šta da radite dalje.

    Sviđa mi se

   6. Ja radim u Gradskoj Upravi, ona mi je poslodavac, ali nije grad Beograd u pitanju, već manji grad u Srbiji, nisam u situaciji da pretim inspekcijom, jer ne radim na neodređeno, već malo na pp poslovima, malo na određeno.

    Sviđa mi se

 6. Poštovana,
  U obrascu zahteva ne piše da se prilaže očitana lična karta.
  Da li je to propust obrasca ili zaista ne treba lična karta?
  S poštovanjem,

  Sviđa mi se

 7. Ja radim u Gradskoj Upravi, ona mi je poslodavac, ali nije grad Beograd u pitanju, već manji grad u Srbiji, nisam u situaciji da pretim inspekcijom, jer ne radim na neodređeno, već malo na pp poslovima, malo na određeno.

  Sviđa mi se

 8. U tekstu postoji greška. Naveli ste da se rešenje poslodavca izdaje na godinu dana. Time ste zanemariti nas koji čekamo treće i svako naredno dete, pa nam, obzirom na to, ukupno odsustvo traje dve godine.

  Sviđa mi se

  1. Poštovana Nika,
   Nisam Vas zanemarila, jednostavno sam previdela, jer sam pisala iz sopstvenog iskustva (lični blog je u pitanju). Ovim putem se izvinjavam zbog greške. Srdačan pozdrav!

   Sviđa mi se

   1. Eto.meni se baš desilo da mi napišu na godinu dana, pa sam morala da odbijem prijem rešenja dok ne isprave grešku. Čisto da neko ko čita ove komentare, a veka treće ili neko dete koje nije prvo ili drugo, zna, da u tim slučajevima rešenje poslodavca mora da glasi na dve godine.

    Sviđa mi se

 9. Poštovana,
  da li postoji rok za predaju zahteva za porodiljsko bolovanje, dugo već čekam na rešenje od firme. Sjajan tekst, sve detaljno navedeno! Pozdrav!

  Sviđa mi se

  1. Draga Julijana,
   Nažalost, nisam sigurna oko roka, s obzirom da sam pre dve godine predavala ovaj zahtev. Čini mi se, ali me nemojte držati za reč, da bi zahtev trebalo predati do sedam dana pre početka porodiljskog bolovanja. Neka me neko ispravi ukoliko ima proveren podatak.

   Sviđa mi se

   1. Mislim da ne postoji rok za predaju, već da, ako predate kasnije, dobićete sve zaostale uplate odjednom. Znam žene koje su predavale i posle poro. Ja sam predala tri dana pre početka (u petak, a porodiljsko otvoreno od ponedeljka). Privremeno rešenje stiglo posle nepune tri nedelje od tada, a trajno šest nedelja posle porođaja.

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s