Uncategorized

Otvaranje porodiljskog bolovanja po novom zakonu

Sve trudnice koje nakon 01.07.2018. godine otvaraju porodiljsko bolovanje, spadaju u grupu koja isto otvara po novom zakonu, zakonu gde država preuzima sve isplate na sebe, što je do sad radio poslodavac. Šta je potrebno od dokumenata?

Slika preuzeta sa https://thenextweb.com

Ono što je potrebno pripremiti od dokumentacije je sledeće:

  Doznake doktora o otvorenom porodiljskom bolovanju,
  Ukoliko ste bili na trudničkom bolovanju, kopija PRVE doznake o istom (pošto je original verovatno odavno u RFZO-u, možete zamoliti svog ginekologa da vam izda duplikat ili da fotokopirate doznaku čim je dobijete),
  Rešenje poslodavca za porodiljsko bolovanje za godinu dana (postoji i opcija od tri meseca, ali je bolje da tražite da vam piše za celu godinu),
  • Obrazac koji je potrebno popuniti a možete ga preuzeti sa linka

ovde

  .
  Izvod iz lične karte, odnosno očitana lična karta,
  Kopija kartice na kojoj se nalazi broj tekućeg računa (nije potrebno otvarati namenski račun, sredstva se uplaćuju na isti račun na koji ste primali platu).

Ovo je potrebna dokumentacija za teritoriju Beograda; da li se razlikuje od regiona do regiona – nisam sigurna, ali ovo je ono što je moj suprug jutros predao u moje ime, i, ne biste verovali – bez situacije FT1P iliti Fali Ti Jedan Papir!

Dokumenta se (za Beograd) nose u Gradsku upravu grada Beograda, u Sekretarijat za socijalnu zaštitu, koji se nalazi na adresi 27.marta 43-45, a služba koja je zadužena za porodiljsko bolovanje je u sobi broj 35 (desno u prizemlju, kada dodjete, samo pokucate).

Sama dokumentacija nije zahtevna niti je previše komplikovano nabaviti je, i sjajno je što suprug (ili čak i prijateljica, zapravo bilo ko, kako mi je jedna čitateljka javila) može otići i predati to umesto nas jer, sigurna sam da se razumemo – kojoj trudnici je u devetom mesecu do jurcanja po šalterima?

Ono što je potencijalni problem je što kažu da se na prvu isplatu čeka minimum (sa akcentom na MINIMUM) tri meseca, dok se „obradi svaki zaseban slučaj“ (pošto smo mi trudnice, izgleda, neki tamo slučajevi. Ako je to tačno, reći ću samo da je ova populaciona politika fenomenalna; oduzimanje porodici s novorodjenčetom (ili možda i više novorođenčadi) jedno primanje na minimum tri meseca je izvan svake ludosti. Oduzimaju nam sredstva za pelene, nekome i za mleko, i ko zna koje još potrepštine (ako ništa, eto još jedne motivacije da se izborite s dojenjem jer 7-8.000 dinara mesečno za adaptirano mleko je nevidjeni udarac na svaki džep, pogotovo ako plata ne bude stizala na vreme).

Uglavnom, srećno nam bilo. Ovim novim zakonom su hteli da nam olakšaju i da spreče potencijalne zloupotrebe poslodavaca, a mogu slobodno da kažem da su nas, onako narodski rečeno, „ukanalili“.

Ostaje da se nadamo da će se vremenom ceo taj proces ubrzati, i da će neke naredne porodilje svoje pošteno zaslužene plate dobijati na vreme.

Svako kopiranje i umnožavanje članaka sa ovog bloga bez dozvole, bez obzira na razloge za takvo delo zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo, koje će biti gonjeno u skladu sa zakonom.

Advertisements

7 mišljenja na „Otvaranje porodiljskog bolovanja po novom zakonu

 1. Sjajan i koristan tekst i veoma surovo realan. Užasno dugo se čeka na svako rešenje koje je od bitnog značaja za porodicu.
  Posle porodjaja mi je trebalo 3 meseca da skupim papire za roditeljski dodatak, sve sam morala lično (tako da sam i bebu nosala sa sobom) I kada smo konačno predali dobili smo odgovor da se čeka oko 3 meseca I pitanje da li cu dobiti…
  Elem, tvrdim i potpisujem da su majke kod nas najveći heroji.

  Sviđa mi se

  1. Slažem se. Sve ide preko naše grbače, a ovamo se priča o nekakvoj populacionoj politici.
   Hvala na komplimentu, drago mi je da je tekst pre svega informativan! 💕

   Sviđa mi se

   1. Novi zakon je totalno ukanalio majke koje rade kod dobrih poslodavaca i lepo zaradjuju. Prvo same će se cimati za papire za porodijsko, koliko vidim čekaće isplatu plate 3 meseca i ukoliko imaju preko 3 prosečne plate neće dobiti ceo iznos plate. Ali dok rade će im se kao osnovica za porez uredno uzimati ceo iznos plate.
    Ne znam koju uspešno poslovnu ženu ovaj zakon može da motiviše da se odluči za trudnoću.
    Uporno pričaju kako je ovo populaciona a ne socijalna politika i da je to razlog zašto već rođena deca neće dobijati dodatke, pa se ja pitam zašto onda socijalna ograničenja za dobijanje istih???(prosečna zarada, porez na imovinu itd)
    Ispade da žene koje plaćaju najveći porez državi nemaju ništa zauzvrat od te iste države. Sramota.
    Jedina dobra stvar koju su uradili što zapravo se sad sva papirologija za dodatke završava u porodilištu. (Barem je tako bilo meni, porodila sam se sredinom marta)

    Liked by 1 person

 2. Ovo je prvi tekst da zapravo tačno piše gde sta i kako. Samo me zanima , pošto živim na teritoriji opštine Zemun, jel ja možda mogu to u Zemunu negde da završim ili ipak mora da se ide u 27.marta?
  Hvala.

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s