Uncategorized

Hajde da pričamo o… deci i životinjama.

Veoma je bitno da decu od najmanjih nogu učimo da poštuju i druga živa bića; da ih maze, vole, paze.

Naježim se kada na ulici vidim dete koje drami i vrišti kada vidi jednog malenog, bezopasnog maltezera (o većim psima da ne pričamo); taj strah mu je usadio roditelj, niko drugi. Deca se ne radjaju sa strahom od bilo čega – svi znamo koliko su neustrašivi, čak i previše za svoje dobro.

Životinje ne morate obožavati, uopšte ne morate imati ljubimca, ali je za dete izuzetno bitno da od prvog dana razvija empatiju prema svim živim bićima. Od toga sve, ali apsolutno sve počinje.

Moj sin u životu nije šutnuo ni mačku, a ni psa, čak i kada je bio najmanji i najnesvesniji svojih postupaka. A zašto? Zato što od prvog dana gleda mene (nesudjenu mačkarku) kako jaučem od sreće kada vidim mačku ili psa (iako za 5% više volim mačke, priznajem!) i zato što od početka sluša “A vidi je kakva je, draga, mazi je, dobra maca/kuca.” A ne: “Jao skloni se, uješće te/ogrebaće te!” Ovo je pogrešan pristup, loš pristup. Deca koja slušaju ovakve rečenice ili doživljavaju da ih vučete i cimate u blizini neke životinje, sutra ili razviju nenormalan strah, ili zlostavljaju životinje po parkićima.

I jedno je da ih učite oprezu (i naravno da je potrebno da ih učimo da budu oprezni!), a drugo da u njih usadite strah i mržnju prema našim krznenim drugarima. Zato je, kao i za sve kod njih, najbitnija priča, priča, priča… i dobar lični primer. Uče iz vaših reči, ali mnogo više iz vaših dela i postupaka.

Kakvo bude prema životinjama – takvo će biti i prema ljudima i svojoj životnoj sredini. Mislite o tome.

Fotografija je delo predivne Sonje Milojević.

Svako kopiranje i umnožavanje članaka sa ovog bloga bez dozvole, bez obzira na razloge za takvo delo zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo, koje će biti gonjeno u skladu sa zakonom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s