Uncategorized

Ne sumnjam u to da ću svako dete voleti kao prvo

Pre neki dan mi je prijateljica pričala kako neka njena rodjaka ne želi više dece; kaže, ostaće na jednom, ali ne zato što želi „samo“ jedno (što je sasvim ok), već neće više da radja jer smatra da drugo dete ne bi volela kao prvo. Štabre?

Photo by http://www.freepik.com/yavorandriy

Na Internetu sam tokom godina pročitala toliko tekstova i komentara u kojima majke sumnjaju u to da neće voleti to drugo dete kao prvo. Ček’… trudna si, ali nisi sigurna šta osećaš? A to dete je željeno? Željena trudnoća, nastala iz ljubavi i sloge dva supružnika? Ne razumem. Izvinite, ali ja jednostavno ne razumem.

Svoje drugo dete sam zavolela od trenutka kada je test pokazao dve crtice; i volim ga i dalje, iako se nikada nije rodilo. Možda sam patetična (ok, znam da jesam malo), ali ga neću zaboraviti. Prebolela sam, ali ne zaboravljam. To je za druge možda samo neuspela trudnoća, za mene će zauvek biti moje dete koje nemam.

Svoje treće dete isto tako. Volim ga svim srcem, opet, već od pozitivnog testa na trudnoću.

Ni jednog trenutka nisam sumnjala u svoja osećanja, niti u to da li ću ga voleti manje ili više nego svog prvenca.

Ono što apsolutno razumem je da mogu postojati strahovi i sumnje u to da li ćete stići da se posvetite tom i svakom sledećem detetu na isti način kao što ste mogle prvom, ili da li ćete stizati sve kao sa prvim, ili da li ćete stizati da se posvetite prvom kao nekada, kao i da li ćete uspeti da se organizujete same sa sobom, ali sumnju u ljubav majke prema svoj svojoj deci zaista ne mogu da shvatim. Možda može neko da mi objasni? Nekom formulom?

U meni stanuje osećaj da ću dolaskom drugog deteta zavoleti oboje još više, na neki novi, uvrnuti, majčinski način, da ću eksplodirati od ljubavi prema oboje, ako je uopšte moguće voleti ih više nego sad. Kada ih zamislim zajedno, kako se igraju, grle, pa čak i tuku (hm, da se ne lažemo!) meni srce drnda kao onom zaljubljenom dečaku iz Kefalice.

Neko mudar je davno rekao da se ljubav ne deli, već množi; to je i moja mantra.

Svako kopiranje, umnožavanje i objavljivanje članaka sa ovog bloga bez dozvole, bez obzira na razloge za takvo delo zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo, koje će biti gonjeno u skladu sa zakonom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s