Ispovesti&interpunkcija; Trudnoća i porođaj

Kad sreća ponovo zakuca na naša vrata

Pre skoro 4 meseca, nekoliko dana pred Novu godinu, uhvatio me je neopevani neizdrž, i nisam mogla da sačekam još nekoliko dana da menstruacija zakasni. Znate već ono – kada jednostavno znate da se nešto dešava.

To jutro sam uradila test, znajući da, iako ima bebe, može biti lažno negativan, jer je prerano. Nisam očekivala previše, iako sam želela da ga uradim. Imam nekoliko testova u kući, stoje tako, čekaju; nemoguće je da odolim (jer nema nestrpljivije osobe od mene) i da ne iskoristim makar jedan.

Posle nekoliko minuta vratila sam se i iz daljine videla jasno samo onu test crtu. „Pih“, pomislila sam, „opet trošim testove bezveze, znala sam. E stvarno Ivana, i ti i tvoje nestrpljenje.“ Medjutim, kada sam malo bliže pogledala, na testu je, do test linije, stajala najbledja linija u istoriji svih linija (fotografija ispod – ovo je fotografija od danas, test je već star, požuteo – znam, bljuc, pa se sad čak i jasnije vidi; tad je bilo zaista jedva vidljivo).

Linija je bila toliko bleda da se u kupatilu, a na veštačkoj svetlosti, skoro i nije videla; otrčala sam pod prozor, uslikala test i, naravno, poslala drugaricama u našoj grupnoj prepisci da mi kažu vide li i one nešto, ili sam ja luda. I, sve su videle. Nisam luda. Trudna sam!

Suprug je baš tad uzeo nekoliko slobodnih dana, i nakon što smo odveli sina u vrtić, otišli smo na doručak u lokalni kafe restoran, nemajka i neotac.

Smišljala sam kako da mu kažem, želela sam da ga iznenadim, da smislim nešto, neku romantičnu najavu, medjutim, toliko sam se tresla od trenutka kada sam videla tu drugu, prebledu crtu, da sam jedva stajala na nogama.

U meni je bujala oluja emocija – sreća, ljubav, radost, strah, uzbudjenje, strah, strah… sreća.

Pre nego što smo ušli u taj kafe restoran, dok smo još bili u automobilu, briznula sam u plač i rekla mu da sam najverovatnije trudna. On je od šoka samo ćutao, nije mogao da kaže mnogo toga, ali znam da se u njegovoj glavi odvijalo baš isto kao i kod mene.

S obzirom da na 100 metara od tog restorana postoji laboratorija, otišla sam sa uradim i test iz krvi i vidim da li sam zaista trudna. Rekli su mi da će rezultati biti gotovi za dva sata i da će mi ih poslati na mejl.

Otišli smo na doručak, i, to su bila najduža dva sata u mom životu.

Kada je mejl stigao, nisam disala; rezultati su stigli, i, beta je potvrdila trudnoću.

Sedeli smo, jeli smo, bili smo tihi, ali nasmejani. Opet, iza tih osmeha krila se ona bujica emocija koja je obavezno uključivala i strah, jer – šta ako se opet desi isto što i u maju? Da li bismo i kako podneli gubitak još jedne bebe?

Iako je racionalna doza straha kod mene bila prisutna (jer, koga zmija ujede, i guštera se plaši), nisam sebi dozvolila da „trudnujem“ u strahu.

Očekvala sam da ću biti uplašenija. Očekivala sam paranoičnu trudnicu. Medjutim, u meni je rastao novi život i sa njim snaga da pobedim strah i da verujem da će sve biti u redu.

I, 4 meseca kasnije, sve je u redu. Trudnoća je uredna, i uredno me je mučninama namučila u prvom tromesečju. Pored mučnina, nije bilo virusa ove zime koji me nije zakačio, ali preživesmo. Kilava mama, ali jak mališan.

Sada, u drugom tromesečju, polako ali sigurno i iz dana u dan se osećam sve bolje i energičnije.

Prošle nedelje sam osetila i prva šutkanja. Par dana posle toga, pozdravio je i svog tatu.

Biće to nemirko broj 2, i verujem da će stariji brat jedva čekati da dobije pomoćnika za nevolje i druženja.

Ljubavi malena, (ne)strpljivo te iščekujemo. Samo ti nama rasti, razvijaj se, i ne žuri. Brzo će taj septembar.

Svako kopiranje, umnožavanje i objavljivanje članaka sa ovog bloga bez dozvole, bez obzira na razloge za takvo delo zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo, koje će biti gonjeno u skladu sa zakonom.

4 mišljenja na „Kad sreća ponovo zakuca na naša vrata

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s