Uncategorized

“A vi, kada ćete? Vreme vam je!”

U današnje vreme Interneta, društvenih mreža, Vajbera, Vacapa i ostaloga, veoma je teško imati privatnost, ili poštovati tuđu. Toliko smo navikli da zadiremo u tuđe živote, i da „bacimo“ pogled na nečiji profil, da smo nesvesno (i bez loše namere) zaboravili da je potrebno da imamo i granicu.

http://www.freepik.com/freepik-exclusive-vectors

Ruku na srce, pitanje iz naslova je postojalo mnogo pre Interneta i društvenih mreža, mada se čini kao da se u današnje vreme mnogo besramnije postavlja.

Kada nekoga to pitate, nemate predstavu da li ta osoba ili taj par već radi na bebi, mesecima, a možda i godinama; nemate predstavu da li i kroz šta prolaze, i koliko im jeste ili nije teško.

Pre nego što nekoga upitate šta čeka, i zašto nema dece, zapitajte se koliko je to zapravo privatna stvar te osobe/tog para.

Ako još uvek ne žele decu – njihova je stvar. Ukoliko ne žele decu uopšte – opet, to je samo njihova stvar.

Šta vi imate od toga da nekome uznemiravate pitanjem što nema dece?

Vama ni iz džepa, ni u džep (osim ukoliko ste baba ili deda wannabe pa žudite za unučićima, onda je ok).

Isto to važi i za pitanje „Kada ćete drugo/treće/sledeće?“; opet, i tu može postojati problem, ko zna kakav. Ili jednostavno, ljudi ne žele više dece. Njihova porodica – njihova odluka.

Pre nego postavite ovako neko pitanje, prvo se zapitajte koliko ste bliski sa tom osobom, koliko znate o njenom životu, i do koje mere je pristojno zadirati u isti na osnovu toga koliko se poznajete.

Posebno je nepristojno takvo pitanje postaviti u današnje vreme, kada se više parova ima problema sa reprodukcijom.

Mislite o osećanjima tih ljudi, a ne o informaciji koju želite da izvučete.

Iako znam da niko ovakva pitanja ne postavlja sa lošom namerom (jer, čega ima lošeg u tome da nekome želite da ima bebe?), samo se sledeći put zaustavite i zapitajte gde je granica.

Ukoliko neko ima problem, reći će vam, ako ste zaslužili to poverenje.

Sve ostalo je, jednostavno, nepristojan i napadan pristup i čisto zadiranje u privatnost. Nije teško biti fin, i život nisu Parovi i Farma. Sva sreća.

Svako kopiranje, umnožavanje i objavljivanje članaka sa ovog bloga bez dozvole, bez obzira na razloge za takvo delo zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo, koje će biti gonjeno u skladu sa zakonom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s