Hejtujem&interpunkcija; Trudnoća i porođaj

Ono kad idete da se „očistite“

Oduvek sam se ježila kad čujem ili pročitam ono čuveno“idem da se očistim“. Kada tako nešto kažete, imam osećaj kao da idete na klistiranje creva. To je jedan grozan, hladan, i jeziv izraz.

fotka preuzeta sa: http://www.freepik.com/v-ivash

Ne, ne čistite creva; idete na „čišćenje“ materice iz koje uklanjate svoju bebu, bilo da je namerno, jer je dete neželjeno, ili iz medicinskih razloga.

Ne, ne čistite se; idete na abortus, kiretažu, ili čak i porođaj, ukoliko je pobačaj u kasnijem periodu.

Možda ću ja sada ispasti surova što uopšte pišem na ovu temu, ali ste meni vi 10 puta surovije, jer ne dajete na značaju tom malim stvorenjima koja su na kratak period živela u vama. Ali, živela su.

I ja sam izgubila bebu (i to skoro, što znate ako redovno čitate moj blog); nikada, ni u jednom trenutku nisam rekla, a ni pomislila da idem da se „čistim“. Kako grozan, i prostački izraz. Prvo prostački, zapravo, pa tek onda sve ostalo.

„Čišćenje“ je zapravo nastalo kod ovih malo starijih (i zatucanijih, usudiću se da napišem) generacija, kod onih žena koje ne poznaju reči „kondom“, „kontracepcija“, „samokontrola“, i ne znaju da molitva nije zamena za zaštitu od neželjene trudnoće. Iz nekog, meni lično nepoznatog razloga, „čišćenje“ je postao društveno prihvaljiv izraz. Užas i jad.

Taj izraz je nastao kako bi gospodje koje imaju abortus makar dva puta godišnje (jer, lakše je ići na to ćišćenje nego malo skupiti noge), sebi dale oduška i negde u podsvesti sebi olakšale to što rade. „Čišćenje“ ipak zvuči daleko hladnije, i olakšava im činjenicu da su se otarasile bebe zbog partnerovog i svog neodgovornog ponašanja.

Lakše je reći „idem da se očistim“ nego „idem na abortus/kiretažu.“ Lakše je, jer onda valjda sebe opravdavate u svojim očima, i očima drugih. Zvuči manje strašno, zar ne? Pa – ne, meni lično zvuči krajnje groteskno.

Bilo kako bilo, pravo svih je da rade sa svojim telom šta god požele. Ali, nije ničije pravo da nipodaštava život koji je tu nastao, i da se prema istom ophodi kao da je izmet koji je potrebno očistiti iz wc šolje.

„To“ nije biralo da bude stvoreno. „To“ ste vi stvorili, da li iz ljubavi i želje, ili iz puke slučajnosti i jedne pijane noći; stoga, imajte malo poštovanja prema tim bićima, koliko god da su postojala na ovoj planeti, i u vašim utrobama –  postojala su.

Doviđenja.

Svako kopiranje, umnožavanje i objavljivanje članaka sa ovog bloga bez dozvole, bez obzira na razloge za takvo delo zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo, koje će biti gonjeno u skladu sa zakonom.

8 mišljenja na „Ono kad idete da se „očistite“

 1. Slažem se sa napisanim. Ja sam doživela slično potcenjivanje nastalog života, ali od strane doktora, uporno i brutalno. Redukcija, embrioredukcija, uklanjanje suvišnog embriona…sve su to izrazi koje sam čula desetinama i desetinama puta dok su me nagovarali da pristanem da mi injekcijom kalijuma ubiju prekobrojnu (zdravu) bebu u stomaku. Umesto toga, potpisala sam da su mi preporučili embrioredukciju i da je nisam prihvatila, izašla iz bolnice i pao mi je kamen sa srca. Eno se moja suvišna beba sad srećno igra u sobi…

  Sviđa mi se

  1. Doktori su tek posebna priča, i tema za poseban tekst. Verujem da su oguglali vremenom jer su uradili toliko abortusa i kiretaža da im se odavno ne zna broj, ali zaborave često da rade sa ljudima, koji imaju emocije.
   Drago mi je da je sve ispalo na kraju kako treba. ❤️

   Sviđa mi se

   1. Hvala ti 🙂 Istina, teško je i doktorima itekako, no htela sam da kažem kako nije ni čudo da neke žene prekid trudnoće olako dožive kad često i sami doktori tako zvuče i još i nagovaraju.

    Sviđa mi se

   2. Da, slažem se.
    Da me ne shvatiš pogrešno, volim ja doktore 😀 I uglavnom im verujem, i podržavam, ali je činjenica da ih ima raznih.

    Sviđa mi se

 2. Draga Nemajko, svaka reč je na mestu, svaku mogu da potpišem….i razumem, jer sam jednom imala tu nesreću da mora kiretaza jer otkucaja srca nema kažu nije ih ni bilo…. svejedno plakala sam nedelju dana….

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s