Uncategorized

Lako je meni da budem opuštena mama, kad su mi takve i prijateljice

Prvi put sam mama, i imam jedno dvogodišnje detence.

Ali, kada posmatram neke poznanice, druge mame.. kontam da se ponašam kako mama koja ima troje. Kako? Lako.


(photo by: freepik.com @pressfoto)

Mogu slobodno da kažem za sebe da nikada nisam preterano dramila oko deteta; znate ono, dete kihne, a mama i tata trče u Hitnu (što je i donekle normalna pojava kad je prva beba u pitanju).

Imam nekoliko drugarica-mama. Držimo se zajedno kada je u pitanju ishrana, odgoj, zdravlje, i bilo šta što vam na um može pasti kada je u pitanju roditeljstvo. Neke od njih nisu mame po prvi put, i vrlo nenametljivo su mi prenele svoja iskustva i (sa)znanja o roditeljstvu i deci, te sam ih ja drage volje prihvatila. Ne sve, ali skoro sve. Neke stvari usput moraš i sam da shvatiš.

Nije lako biti roditelj. Ali, kada uz sebe imaš ljude-roditelje-prijatelje zdravog razuma, definitivno je lakše.

Nikada nisam stigla da ispaničim usled nekog dogadjaja jer sam imala njih. Imamo grupnu prepisku, i uvek je neka tu, da traži savet ili posavetuje.

Nekad, kad sednem i razmislim, shvatim da sam stvarno jedna prilično opuštena mama. Rekli su mi i drugi to. I, baš sam ponosna na tu činjenicu. Ali, to nikad ne bih bila da nemam lično svoje Nemajke.

Zahvaljujući njima, znam i znala sam kako da postupim u odredjenim situacijama, kao i šta me tek čeka, ili šta može da me zadesi, i kako da u datom trenutku odreagujem.

Zahvaljujući njima, u kućnoj apoteci imam apsolutno sve što možeš imati za nedajbože (iako više od pola od toga nikada nismo ni morali da otvorimo, jej! Ali, tu je). Skoro je moj suprug ostao sa našim sinom koji je pokupio stomačni virus, i na posao mi slao poruke i hvalospeve što imamo sve živo da njemu bude koliko-toliko bolje. Rekoh mu: „zahvali se mojim mamama.“

Zahvaljujući njima sam preživela i neke emotivno teže situacije, kao što je bio gubitak druge bebe. Imaš ljude koji znaju šta treba da kažu u kom trenutku, i to je dovoljno da makar malo pomogne, olakša, uteši.

Želim da kažem i da sebe smatram srećnicom jer nisam okružena prevelikim brojem paničara; oni i koji to jesu, na mene prosto ne utiču. Samo sebi otežavaju život nepotrebnim dramama.

Lako je biti opuštena mama onda kada se izolujete od kraljica i kraljeva drama i okružite podrškom i zdravim razumom. Stoga, moja preporuka od srca je da tome težite.

Svako kopiranje, umnožavanje i objavljivanje članaka sa ovog bloga bez dozvole, bez obzira na razloge za takvo delo zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo, koje će biti gonjeno u skladu sa zakonom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s