Trudnoća i porođaj

„Ne ostaješ trudna jer previše misliš o tome“

Ako neka žena nekome kaže kako radi na bebi, ali se još uvek ništa ne dešava, najčešće dobija „dobronameran“ savet kojim joj poručuje da je vreme da prestane da misli o tome. Šta to toj ženi govori?


Prvo – poručujete joj da je opterećena. Poručujete joj da je postala opsednuta pravljenjem bebe. Kako to, da ne misli o tome? Kako možeš da ne misliš o nečemu na čemu radiš, i o nečemu što silno želiš? Prosvetlite me. Koliko god žena ne bila opterećena, naravno da će razmišljati o tome, makar par dana pred (ne)očekivani ciklus.

Drugo – nemate pojma postoji li neki problem reporoduktivne prirode, ili neki drugi zdravstveni problem. Kada bi svima bilo tako lako da naprave decu, ne bi postojale sve one silne klinike za plodnost.

Treće – kakav je uopšte to „savet“? Zar nije bolje reći nešto poput: „Polako, biće, nekad je potrebno malo više vremena da se kockice spoje“, ili „Počni da piješ folnu kiselinu ako nisi“… shvatate poentu. Dajte konstruktivan savet, ma kakav on bio, ili utehu.

Nemojte odmah „okriviti“ ženu i njenu psihu za trenutnu situaciju. To stvara kontraefekat i donekle je i uvredljivo. Nikada ne znate šta je po sredi. A ni četvrtku.

Svako kopiranje, umnožavanje i objavljivanje članaka sa ovog bloga bez dozvole, bez obzira na razloge za takvo delo zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično delo, koje će biti gonjeno u skladu sa zakonom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s