Ispovesti&interpunkcija; Ko je nemajka?

Otkud sad taj termin „Nemajka“?

Nekada se nemajkom smatrala majka koja zlostavlja, zapostavlja ili na bilo koji drugi način ugrožava svoje dete; danas je ovaj termin dobio sasvim drugačije značenje.


Danas je nemajka žena koja, jednostavno, nije savršena majka, pogotovo ne po balkanskim standardima.

Sve je počelo kada sam ostala trudna; kako u svojoj blizini i nemam previše udatih drugarica/drugarica mama (a verujte da nisam toliko mlada pa da je normalno da budem usamljeni slučaj), rešila sam da se ulogujem na jedan naš čuveni ženski forum, i da tamo nadjem drugarice za ćaskanje na temama o trudnoći i porodjaju. Bilo mi je super to da razmenjujemo iskustva; tema na kojoj sam se dopisivala je bila sjajna, opuštena, vesela, razdrigana.. nije bilo unošenja panike, strahova, već samo podrške, bodrenja i kvalitetnih informacija. Čak je i moj suprug bio oduševljen koliko sam korisnog pokupila i naučila, pogotovo što svi znamo koliko gluposti možemo pročitati na Internetu.

Prolazili su nedelje, meseci, tromesečja, a meni su pojedine mame (recimo terminske, par meseci gore-dole) počele da prirastaju za srce, onako baš. Kako bi neka napisala da je krenula u porodilište, tako sam ja grickala nokte dok ne javi da je sve prošlo kako treba, i da su i beba i ona super. I znam da je bilo obostrano.

Vreme je odmicalo, i došlo je vreme i na mene. Porodila sam se, i naravno, kako je krenuo taj prelepi haos zvani Majčinstvo, više nisam imala vremena za forum, kao pre. Jednostavno, nepregledno je čitati odredjenu temu, pogotovo što su tu stotine i stotine poruka svaki dan (ko je ikada bio na nekom forumu, zna kako to ide), i jednostavno, nemoguće je ispratiti. Pritom, stalno su dolazile nove trudnice, i više je bilo nemoguće zapamtiti koja je koja.

I tako, prvo mi je privatnu poruku poslala Shady, i pitala me je da li imam Fejsbuk; prvo sam se setila one moje politike da ne dodajem ljude koje ne poznajem lično, a onda shvatih da su mi te žene za tih 8-9 meseci toliko postale bliske i drage, da se činilo da ih poznajem sto godina (osim što nemam pojma kako izgledaju!). Nisam želela da to tek tako nestane.

Poslala sam joj link profila. Dodala me je. Hej, Shady ima lice! I uau, što je lepa! A tek kosa!

Onda me je kontaktirala Lucky, pa Spanish, Tamti… (ne sećam se redosleda posle, ostale da se ne ljute!) počele smo sve unakrsno da se dodajemo; kako je bilo divno videti lica drugarica mama, sa kojima sam delila nešto bitno, najbitnije – iščekivanje novog života, nove ljubavi.

Ima nas 15. Napravile smo grupni chat na Fejsbuku, jer je to jedino realno ispratiti. U medjuvremenu se veći deo nas i upoznao, pa povremeno idemo na kafu. Nažalost, nismo sve iz istog mesta, ali se nadam da ću prvom prilikom upoznati i još ovih par koje nisam. Čuj, upoznati. Videti uživo, poznamo se mi, i previše! ❤

Prvo nam se chat zvao kao forum, a onda smo skontale da smo ipak – Nemajke! Sada će me ubiti ako pogrešim, ali mislim da je Young prvenstveno zaslužna za uvodjenje tog termina (Možda Miki?), nešto imam u glavi da je ona prva spomenula da smo sve mi tu kakve nemajke.

Zašto Nemajke? Zato što se ne uklapamo u balkanske norme definicije Majka. Zato što nismo savršene niti mislimo da jesmo, zato što smo tabela mame, zato što deci uskraćujemo slatkiše, zato što visimo na četu umesto da ribamo kuću.. i još mnogo, mnogo toga.

Tako je nastao ovaj blog. Inspirisan mojim Nemajkama.

Tako je nastao i onaj čuveni tekst „Definicija Nemajke„, jer sam se vodila isključivo stavovima naše grupice. Nastao je iz čiste šale, a proširio se koliko granice Balkana dosežu, što nisam očekivala. Svaki veći portal je podelio taj tekst, i pročitan je na desetine i desetine hiljada puta; onda je masovno krenuo da se koristi termin „nemajka“, što sam primetila u komentarima, heštegovima, pa čak i u tekstovima mnogo popularnijih, većih i važnijih stranica od moje, širom Balkana.

Eto, da znate ko je „kriv“ za termin „nemajka“. Možda sam neskromna što zaslugu preuzimam u naše ime, ali uvek možete pogledati datum originalnog teksta od kog je sve krenulo, i sve će vam biti jasno.

Živele sve nemajke ovog sveta!

3 mišljenja na „Otkud sad taj termin „Nemajka“?

  1. Živele sve mi, drugarice sa foruma, dobro poznatog 😉 i naši mališani, nećejedi i oni drugi 🙂
    Mi drugarice imamo svoju grupu na Viberu, ima nas 12 i veoma se pronalazimo u svakoj objavi vezanoj za Nemajke 🙂

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s