Uncategorized

Kako da produžite život svojoj mašini za veš

Svi zavisimo od mašine za veš. Živela mašina! Živeo 21. vek! Ne bih nikada mogla sebe da zamislim kako na nekom kamenu ribam prnje. Nikada ne bih izabrala da se rodim u nekom prošlom vremenu; neka, hvala.


Elem, kao što već napisah gore, svi zavisimo od mašine. Ona nam pere veš! Hajde onda i da je tretiramo kao jedan, veoma bitan aparat i člana domaćinstva, kako bi nam što više poživela, i što više veša oprala!

1. NE PREPUNJAVAJTE JE. Ukoliko ne želite da vrlo brzo premine, ne prepunjavajte je. Ako je prepunite (stavite u nju veša koliko god može da stane), opteretićete motor, a i veš se neće lepo oprati, jer neće imati prostora da se lepo izvrti. Dakle – mašina za veš se popunjava 2/3 od svoje zapremine! Uvek ostavite tu jednu trećinu praznog hoda, kako bi se veš lepo oprao, i motor duže potrajao. Zamislite da sami ponesete više tereta nego što zaista možete – to vam je to. Kada na mašini piše da joj je „nosivost“ 5 kilograma (na primer), misli se na 5 kilograma mokrog veša. Ukoliko brinete da prepunjavate mašinu, jednostavno posle pranja izmerite veš na svojoj kućnoj vagi.

2. NE UKLJUČUJTE MAŠINU ZA MAŠINOM. Kada mašina završi sa pranjem, sačekate sat vremena da se motor ohladi, pa tek onda uključite sledeću turu. Ovako štedite motor i dajete mu vremena da odmori.

3. PAŽLJIVO BIRAJTE PRAŠAK. Najjeftiniji praškovi/deterdženti su veoma loši za mašinu, ubijaju je vremenom. Prepuni su svega i svačega, pa ukoliko možete, priuštite sebi kvalitetniji prašak/deterdžent.

4. KORISTITE MANJE PRAŠKA. Iako direktno nema veze sa brigom o mašini, ovaj savet je za vašu uštedu. Da li znate da proizvodjači praškova i deterdženata za pranje veša preporučuju više praška nego što je potrebno? Kada uključujete neki ciklus, slobodno stavite za trećinu praška manje nego što je preporučeno, i veš će se i tada sasvim lepo oprati. Ja lično ovo radim godinama. Takodje, kada perete peškire, izbegavajte omekšivač, jer on „uništava“ moć upijanja peškira. Ni omekšivača vam nije potrebno puno – prepolovite količinu.

Ovo su neki saveti koje praktikujem godinama, i koje sam dobila od porodičnog prijatelja koji je vrsni majstor za mašine za veš.

Nema na čemu, i drugi put! ❤

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s