Hejtujem&interpunkcija; Ishrana

Ne, kravlje mleko nije bolje od adaptiranog

Za početak moram da se ogradim da u potpunosti podržavam dojenje, i da majka treba da da apsolutno sve od sebe da ga uspostavi; dohrana treba da postoji kao poslednja opcija u ishrani odojčeta.

Nijedno mleko ne može u potpunosti zameniti majčino, pogotovo ne – kravlje mleko.

Zašto je to tako?
Za početak, nismo krave, naša deca nisu telad, ne delimo istu DNK, tako da nam ni mleka nisu istog sastava.
Najbliža zamena majčinom mleku je adaptirano mleko. Adaptirano mleko je obrađeno, prilagođeno kravlje mleko (otud i nazv „ADAPTIRANO“) kom su dodati vitamini i minerali kako bi bilo dovoljno hranljivo za odojče, a relativno približno ljudskom mleku.

Na glavu mi se popeo „argument“ majke koja svoju malenu, krhku bebu hrani klasičnim kravljim mlekom, da mu „ništa ne fali“ (ili ne HVali jelte, kako bi napisale neke tete koje su spavale na časovima srpskog jezika). Tu je naravno i ona čuvena: „I nas su roditelji hranili kravljim mlekom, i šta nam fali? Zdravi smo, pravi smo, savršeni smo.“
Hmmm, pa očigledno je nedostatak vitamina iz tog mleka učinio svoje… uskratio vitaminčiće mozgu. Samo kažem (Žao mi je, ali biću prilična kuja na ovu temu!).

hqdefault

Mnogi roditelji su u svojoj glavi rešili da je adaptirano mleko HEMIJA (jer, „hemija“ je jedna tako opasna, nepoznata i zla reč, i kad je upotrebite, ona obavezno znači da je nešto otrovno).

Zašto NE obično kravlje mleko?

 • Male bebe ne mogu svariti kravlje mleko u potpunosti ili lako kao majčino ili adaptirano.
 • Kravlje mleko sadrži (pre)visoke koncentracije proteina i minerala, koji opterećuju bebine nezrele bubrege i mogu izazvati mnogobrojne komplikacije poput dijareje, groznice…
 • Kravlje mleko ne sadrži dovolje količine gvožđa, vitamina C, i drugih nutritijenata koji su potrebni maloj bebi.
 • Kravlje mleko takođe može uzrokovati anemiju kod nekih beba.
 • S obzirom da proteini iz kravljih mleka mogu da iziritiraju stomak i malena bebina creva, beba može imati krvavu stolicu.
 • Kravlje mleko takođe ne sadrži zdrave masti za malene bebe koje treba da rastu. Iz ovih razloga, vaša beba ne bi trebalo da pije kravlje mleko u prvih godinu dana svog života.

Kada dete napuni godinu dana, možete joj dati kravlje mleko, punomasno, jer se tad podrazumeva da tada dete već ima izbalansiranu, raznovrsnu ishranu. Ali, na dnevnoj bazi ne bi trebalo da unosi više od pola litre svih mlečnih prozvoda ukupno.

A sad, na temu onoga „ništa mu ne fali“:
Da li znate da posledice nekog ponašanja ne moraju biti odmah vidljive? Znate li da loša ishrana u ranom detinjstvu (i kasnije) može imati uticaja na zdravlje za, recimo, 30-40-50 godina? Ali, ko je pa lud da razmišlja toliko daleko u budućnost! YOLO, što bi rekli ameri! (eng. You Only Live Once, iliti Samo Jednom Se Živi). Hajde da svi živimo od danas do sutra!

Pa i nas su tako hranili, kakve veze ima?
Znate kako, nekad su bebe hranili uprženim brašnom i pirinčem, za bolje se nije imalo niti se znalo; da li to znači da je to i dan-danas primenljivo i u redu, nakon mnogo godina istraživanja i razvoja medicine i ishrane odojčeta?
Nekad se i pušilo po bolnicama, trudnice su pušile, to je pre 50-60 godina bilo opšte prihvaćeno, a danas se takav čin smatra neodgovornim i sebičnim (da, veoma sebično i nedogovorno ponašanje!); Shvatite da medicina i nauka napreduju, kuc kuc! Ima li koga u tim glavicama?

Mnoge od vas kriju od pedijatara da vam dete pije kravlje mleko.Pa, ako ste tako sigurne da je ono zdravija opcija, zašto krijete?!

Uh, a omiljena mi je ona dobra, stara: „Ja najbolje znam šta je dobro za moje dete! Bolje i od doktora!“ Nisam znala da vam je iz vagina uz bebu izašla i diploma Medicinskog fakulteta, ali sve je moguće, izgleda. Mi majke smo, bre, najpametnije i svemoguće.

Hej, a tek one teorije zavera da doktori zarađuju od prodaje adaptiranih mleka! Objasnite mi, molim vas, kako pošto, na primer, doktorka mog deteta, kada je pitam koje adaptirano je najbolje – ona kaže da je sve to manje-više isto, ako dete normalno reaguje na ad, nema potrebe da se menja, eksperimentiše sa drugim brendovima pored izabranog itd. Dakle? Ili su sva adaptirana mleka sveta zapravo jedan veliki tajni proizvođač, osmišljen da zarađuje novce i truje srpsku decu? Dajte, molim vas.

Ako su doktori toliko korumpirani, i ne žele najbolje vašoj deci, zašto onda potrčite istom kada se dete povredi ili razboli? Onda su vam dobri? Onda je nauka i medicina 21. veka u redu? Aha.

Mućnite malo svojim glavama. Ovo je 21. vek, sramota je da se ponašate kao da ste ostale zaglavljene u 1498. godini. Ono, to je baš davno bilo.

A za ono da je adaptirano mleko hemija, paaa – sigurna sam da ono koje kupujete u tetrapaku nije. O, čekaj – hahahahaha!

Živela nauka, živeli doktori, živela medicina! Ajd uzdravlje!

Ljubi vas vaša Nemajka! ♥

 

 

4 mišljenja na „Ne, kravlje mleko nije bolje od adaptiranog

  1. Niko Vas me primorava da čitate ove tekstove 😊 Vaše je pravo šta ćete misliti, davati detetu, kako ćete se ponašati na Internetu (primereno – kao sad), itd..
   Uvek sam za argumentovanu diskusiju, ali kad se javi neko poput Vas, samo da se i sam napravi pametan i da kao uvredi, pa.. ok.
   Inače, nisam „posisala“ svu pamet ovog sveta, ali rado čitam naučne izvore, volim da dopunjujem svoje znanje koliko je god to moguće. Nisam ja kriva što neki ljudi vole da tapkaju u mestu, zauvek. Svako dobro! 😊

   Sviđa mi se

 1. Lepo ste rekli da volite da citate naucne izvore, ali niste Vi naucnik da bi ljude ubedjivali sta je ispravno. Prema tome ostavite to ljudima koji su kompotentni za to…

  Sviđa mi se

  1. Zašto mi sad odjednom persirate? Gde je nestalo ono “ ti se praviš pametna“? 🙂
   Ja nikoga ništa ne ubedjujem, iznosim stav na svom blogu (sa činjenicama iz proverenih izvora, naučnih izvora) i imam apsolutno pravo na to.. jer, u moru mama koje malim, nedužnim bebama daju čisto, kravlje mleko (zbog kog je ona beba stara nekoliko dana u helikopteru stradala, završila je u bolnici jer je mama dala kravlje mleko, pa je bilo teške reakcije), neko mora da piše i ovakve tekstove… svako dobro!

   Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s