Ishrana

Adaptirano mleko – pravilno korišćenje!

Internet je čudo – na njemu možeš štošta naučiti, ali isto tako možeš pročitati i gomilu neproverenih i nepouzdanih gluposti i saveta, koji, zapravo, samo mogu da ti štete. Još je gore ako štete tvom detetu.

Svako malo se u neku grupu na Fejsbuku javi neka mama sa pitanjem kako da sprema adaptirano mleko za svoje dete, zatim koliko može da stoji itd.. saveti su vrlo često glupi, i opasni!

Od saveta da spremljeno mleko može da stoji SATIMA na sobnoj temperaturi, i da već smućkano mleko može da stoji u FRIŽIDERU pa da se podgreva, me zaboli glava!

Za početak: Čitate li uputstvo na mleku koje ste kupile, o, majke?!

(Upozorenje, sada ću vikati, jer drugačije izgleda ne umem dopreti do nekih mozgića)

NIJEDNO ADAPTIRANO MLEKO NE MOŽE STAJATI VIŠE OD POLA SATA NA SOBNOJ TEMPERATURI. Ako meni ne verujete, pročitajte na toj kutiji koju imate na dohvat ruke.
Budite pametne, dajte detetu mleko koje ste spremile satima unazad, pa očekujte povraćanje ili dijareju.

MLEKO SE MORA ISKORISTITI U ROKU OD POLA SATA. Ne, ostatak ne čuvate, ono što dete ne popije – prosipate.

NIJEDNO MLEKO SE NE PODGREVA U MIKROTALASNOJ – ni majčino, ni adaptirano, ni kravlje (iako mikrotalasna sama po sebi nije kancerogena, kako je se mnogi ljudi iz pećina plaše, ali da – ona uništava sve dobro u mleku).

SIPAJTE ONOLIKO KAŠIČICA KOLIKO ZA TU MERU VODE NA UPUTSTVU PIŠE. Ako sipate previše, detetu mogu stradati bubrezi ili može dehidrirati (opet, ako mi ne verujete, na nekim kutijama baš to piše), ili ako sipate premalo, mleko neće biti dovoljno hranljivo.
Takođe, da biste sipali pravilnu meru kašičice (iz pakovanja isključivo, nikako odokativno i kašičicama za kafu!!!), nakon što je napunite, izravnjajte je nožem – to je onda tačna mera od 4.3g ili koliko je već po merici.

DETETU DAJTE ONOLIKO MLEKA KOLIKO JE PO PREPORUCI NA PAKOVANJU ZA TAJ UZRAST. Ako mu date više, jer ste ubeđeni da traži i da je dalje gladno (a zapravo je samo previše brzo popilo, pa nema pojma da je sito), može kasnije imati problem sa gojaznošću, jer mu od najmanjih nogica širite želudac, jer „Vi najbolje znate šta je dobro za Vaše dete“. Ne, ne znate. Niste doktor, ni nutricionista.

Opet, ukoliko mi ne verujete – ČITAJTE UPUTSTVA. Znam da smo mi Balkanci najpamentniji na svetu i da sve bolje znamo od svih, ali daj makar da čitamo ta uputstva nekad. Može?

 

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s