Hejtujem

Zašto treba da izbegavate vlažne maramice

Vlažne maramice su štetne po okolinu, gradske vodovodne cevi, i ljudsko zdravlje.

Vlažne maramice je The Guardian proglasio „najvećim zlikovcima 2015. godine“. Ove maramice za jednokratnu upotrebu, koje su u biti instant sapunjava krpica za brisanje, uz koju ispiranje nije potrebno, postale su veoma popularne; i previše.

8935901_orig

Roditelji nose vlažne maramice u svojim torbama za pelene i koriste ih pri promeni pelene kod bebe u vanrednim situacijama, odnosno, kada su van kuće. Međutim, mnogi roditelji ih koriste i kod kuće, pri svakom presvlačenju deteta. Njima umivaju dete i posle jela, njima im čiste ručice..,

Mnogi ljudi ih u kupatilu koriste umesto toalet papira.

Svi koji putuju negde, obavezno ih nose sa sobom.

Žene njima skidaju šminku.

Vlažne maramice su svuda, i postale su potpuno normalan deo svakodnevice prosečnog čoveka. Međutim, postoji nekoliko „problemčića“ u vezi ovog proizvoda.

  1. Opasne su po okolinu
    Samo zato što su „papirne“ vlažne maramice, ne znači da se magično razgrade u prirodi; veći procenat vlažnih maramica sadrži plastična vlakna koja nisu biorazgradiva. Kada dospeju u okean, obično bivaju pojedene od strane morskih bića, kao što su, na primer, kornjače, koje na kraju od istih i umru. Ovo isto se dešava i sa plastičnim kesama.
  2. Rezultati bacanja vlažnih maramica u wc šolju su jezivi
    Mnogi korisnici ovih zlotvora biraju da ih se otarase tako što ih bace u wc šolju, što može dovesti do zagušenja. Prema izveštaju The Guardian-a, grad Njujork je u poslednjih pet godina potrošio 18 miliona dolara na rešavanje problema sa „opremom za brisanje“, dok na primer, građani Kenta, okruga u Engleskoj, godišnje bace oko 2.000 tona vlažnih maramica u wc šolju.
  3. Vlažne maramice sadrže gadne toksične hemikalije
    Bebi vlažne maramice sadrže hemikalije, konzervanse i mirise koji NIKADA ne bi trebalo da dođu u dodir sa ljudskom kožom, a pogotovo ne sa kožom beba i male dece (Methylisothiazolinon je konzervans koji može izazvati teške alergijske reakcije).
SREĆOM, rešenje postoji!

Otarasite ih se!

Dete brišite običnim tetra pelenama, pokvasite deo i – voila!
Ukoliko baš i ne možete bez njih, napravite ih sami od toalet papira, vode, kokosovog mleka, i malo bebi šampona (uskoro sledi tekst o ovome).

 

Ili jednostavno – koristite vodu i sapun.

Ne budite lenji, ne po cenu detetovog i svog zdravlja.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s