Uncategorized

Noćno svetlo u dečjoj sobi

Šta je noćno svetlo?
Noćno svetlo je, kako i ime kaže – svetlo koje ostavite uključeno noću. 🙂 Noćno svetlo je napravljeno tako da osvetljava prostoriju blagom svetlošću, onom koja nije toliko jaka da može da uznemiri san.

Koje su prednosti noćnog svetla?
Noćna svetla imaju više praktičnih namena, uključujući:
– Utehu deci koja se plaše mraka,
– Vidite kuda idete kad hoćete da proverite svoje dete,
– Ukoliko beba ima neku igračku sa kojom spava, ili cuclu, lako može da je nađe ako se u toku noći probudi, te vi ne morate ustajati da joj to dodajete,
– Ne morate uključivati glavno svetlo ukoliko morate presvući bebu u toku noći (ako se ukaki npr.).

Iako je noćno svetlo namenjeno deci, roditelji su ti kojima je ono spas:

 1. Lako se vratite na spavanje.
  Naravno, kad je beba u kući, san je relativna stvar. S obzirom da su noćna buđenja ili meškoljena normalna pojava, zahvaljujući noćnom svetlu ćete se lakše vratiti na spavanje; nećete se razbuditi paleći glavno svetlo u svojoj sobi. Kada uključite jako svetlo, mozak postaje aktivan. Ako je mozak aktivan, i vi ste.
 2. Lako se beba vrati na spavanje.
  Ukoliko se dete probudi u toku noći, a vi na to još uključite i glavno svetlo – potpuno ćete je razbuditi. Ukoliko se probudi u prostoriji sa prigušenim svetlom, lakše će se vratiti na spavanje, jer će atmosfera učiniti svoje.
 3. Vidite kuda idete.
  Ako ne želite da uključite svetlo, a želite da stignete do svoje bebe, može da se desi da usput negde, na primer, tresnete malim prstom o ivicu stola (a svi znamo koliko je to grozan, neprijatan bol).
  Ovo je jedan od glavnih razloga što smo mi uzeli noćno svetlo za našeg bebca: ne trošim vreme na jurcanje i uključivanje sijalice, pipkanje po mraku, već sam vrlo brzo kod svoje bebe i pomažem joj da nastavi da spava.
 4. Jeftinije je od klasičnih lampi.
  Klasične lampe ili, na primer, ostavljanje sijalice u hodniku preko cele noći, troše mnogo struje, a i previše osvetljavaju prostoriju.

Na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine noćnog svetla?

Gde se nalazi utičnica u detetovoj sobi?
Pre nego što se odlučite za noćno svetlo u dečjoj sobi, obratite pažnju na lokaciju utičnice. Ukoliko je utičnica preblizu, ili predaleko krevecu/krevetiću, svetlo može biti preslabo ili prejako za vaše dete. Gledajte da je kabl noćnog svetla dovoljno dugačak da može biti na idealnoj razdailjini od deteta, ili možete kupiti neko noćno svetlo na baterije (mada je svakako bolja opcija noćnog svetla na struju – može se desiti da vam ponestane baterija, a i nisu naročito ekološke).

Koja boja noćnog svetla je najbolja?
Verovali ili ne, ali čak i boja noćnog svetla može uticati na to kako dete spava tokom noći.

Logično je da zaključimo da, na primer, smirujuća plava povoljno utiče na san; međutim, istraživanja pokazuju upravo suprotno – plavo svetlo je stimulans koji zapravo pojačava pažnju i koncentraciju, a to svakako nije ono što nam je potrebno kada želimo da se uspavamo.

Koja je najbolja boja za dečju sobu?
Prema nekim istraživanjima, odgovor je – crvena ili narandžasta. To su boje zalaska Sunca, i Prirodin način da nam saopšti da je vreme za krevet.

Dodatni bonus je što crveno svetlo deluje umirujuće na bebe; naučnici veruju da je tako zbog toga što je crvena svetlost jedina koju bebe vide dok su u maminom stomaku.

Mi imamo belo noćno svetlo, i, iako možda ne podseća na zalazak Sunca ili život u maminom stomaku, svakako stvara divnu atmosferu u bebinoj sobi, idealnu za miran san.

Od srca preporučujem Čarobne lampe! Ispuniće svaku Vašu i detetovu želju, a verujte da uživo izgledaju još lepše nego na fotografijama! 🙂

 

 

3 mišljenja na „Noćno svetlo u dečjoj sobi

 1. Naravno da je lampa neophodna svima a poseno roditeljima kojima olaksava i pomaze pri nocnim aktivnostima sa decicom,divne su,i zapravo opravdavaju svoj naziv carobne lampe…

  Sviđa mi se

 2. blago crvena svetlost idealna za decu kojoj je nocu potrebno svetlo.Imam i ja devojcicu koju smo skoro odvojili u zasebnu sobu,a ona se cesto budi i trazi upaljeno svetlo u hodniku koje je veoma jako i dobro bi nam dosla jedna ovakva lampica.

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s