Razvoj odojčeta

Zašto (ni)sam protiv nosanja deteta

Svima nam je poznata ona čuvena „Ne navikavaj ga na ruke“.
Na našim prostorima postoji verovanje da ćeš, ukoliko novorođenče ostaviš da vrišti i skiči, napraviti od njega samostalnog čoveka; pa, i nije baš tako.

1C6998701-tdy-130418-baby-holding-stock.today-inline-med

Bebama je potrebna ljubav, maženje i paženje. Potrebno im je da ih mama, tata, baba, deda i svako ko je u blizini nosa, ljubi, grli, voli.

Kada zaplače, uzmite je, utešite. Beba ne plače samo kad je gladna; nekad plače ako je muče grčevi, nekad ako je nešto drugo u pitanju, a nekad joj je jednostavno dosadno. Tada vam poručuje: „Hej, mama, tata, dosadno mi je, hajde da se družimo!“

Bebe su do juče, i to čitavih 9 meseci, bile u maminom stomaku, i sad su odjednom napolju, u nekoj čudnoj, novoj sredini, prepunoj svetlosti. One prvih nekoliko meseci ne razumeju da su samostalna jedinka. Sve im je novo, zbunjujuće, i svaka nova stvar koju nauče je za njih, koliko uzbudljiva, toliko i stresna. Potrebno im je vreme da shvate šta se to tačno oko njih dešava.

Zato im je potrebno da ih mama i tata maze, ljube, grle, nosaju, smiruju.

E sad, kako sam u svojoj Definiciji nemajke navela da tipična nemajka svoje dete ne nosa po ceo dan, tako se i sa tim slažem.

Ne mislim da je normalno dete nosati po ceo dan ukoliko za tim nema potrebe. A, ovo vam kaže mama koja prva dva meseca, ni danju, a ni noću, svoje dete nije ispuštala iz ruku (grčevi su nas urnisali, ne ponovilo se!). Naravno da sam 100% bila tu za svoju bebu! Bilo bi zaista čudovišno da sam ga ostavljala samog u toj agoniji.

Ukoliko je beba sita, suva, mirna, raspoložena, stavite je u gimnastiku (slika ispod). Neka gleda u igračke na njoj, neka vežba oči, motoriku, neka sama „radi“ na svom razvoju.
Beba mora da bude i malo sama! Bebi nekad mora da bude i dosadno da bi shvatila da može i sama da se zabavi (što je veoma bitno za razvoj budućih intelektualnih sposobnosti). U suprotnom, od svog deteta ćete napraviti malog stvora od kod ni u toalet nećete moći da odete.

81jRXKo0eBL._SL1500_

Kada je ostavite samu (a kada pišem samu, ne mislim samu u prostoriji, već da sama leži i zabavlja se), nemojte trčati na prvo „mmmmmm“. Neka se malo buni, neka da signal da želi društvo ili rešavanje neke situacije. 🙂

Dakle, da zaključimo – umerenost je majka majčinstva. Ne budite čudovište koje čeliči dete i ostavlja ga da plače do iznemoglosti, ali nemojte biti ni majka koja je za svoje dete i dalje vezana pupčanom vrpcom. Nije zdravo ni za nju, a ni vas.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s