Pelenašenje

Uticaj jednokratnih pelena na zdravlje deteta

Studija je rađena na Odeljenju Pedijatrijske Endokrinologije, odsek: pedijatrija, Kristijan Albrehts – Univerzitet Kiel, Švanenveg 20, D-24105 Kiel, Nemačka

pelenaNa jednom nemačkom univerzitetu, i to davne 2000. godine, rađena je studija kojom je dokazan uticaj jednokratnih pelena na zdravlje dece; u ovom slučaju, dečaka.

Studija je izvršena zbog primećenog pada reproduktivnog zdravlja kod muškaraca u poslednjih nekoliko decenija. Doneta je pretpostavka da je povećana testikularna temperatura u ranom detinjstvu uzrokovana nošenjem modernih, jednokratnih pelena.

U ovoj studiji slučaja, temperatura skrotalne kože (koža testisa) je merena neinvanzivno kod 48-oro zdrave dece uzrasta od 0 do 55 meseci (podeljeno u 3 starosne grupe); merenje je vršeno u periodima od po 24 časa; deca su u nekim periodima nosila platnene, u nekim jednokratne pelene.

Rezultati su bili sledeći: Izvršeno je 2.880 merenja, i temperatura u svim starosnim grupama je bila značajno viša kod dece dok su nosila plastične, jednokratne pelene, nego kad su nosili platnene.

Zaključak: Skrotalna hipotermija je važan faktor za normalnu spermogenezu. Ova studija pokazuje da skrotalna temperatura, koja približno odražava temperaturu testisa, povećana kod dečaka kada nose jednokratne pelene.  Fiziološki mehanizam za hlađenje testisa je, ukratko, blokiran nošenjem jednokratnih pelena. Rezultati postavljaju osnovu za dalje istraživanje uticaja povećane temperature testisa kod beba u kasnijoj spermatogenezi.

Naravno da nećete poverovati svemu što pročitate na Internetu. Danas svako može da napiše nešto, da lupi da je proverena studija slučaja, i da postavi gde hoće, i kada hoće.

Ali, zamislite samo ovo: Nosite menstrualni uložak, dve godine bez prestanka, 24 časa dnevno. I to onaj najplastičniji. Tako je bebi.

Ukoliko niste u mogućnosti da koristite platnene pelene, uvek možete preći na ekološku verziju jednokratnih. U Srbiji možete kupiti pelene od dva proizvođača manje štetnih jednokratnih pelena.

Kompletnu studiju slučaja možete skinuti ovde.

Više o zdravijem rešenju, platnenim pelenama možete pročitati ovde.

Jedno mišljenje na „Uticaj jednokratnih pelena na zdravlje deteta

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s