Pelenašenje

Šta su to moderne platnene pelene?

platnene peleneJedan od razloga što sam nemajka u očima nekih ljudi, je što koristim moderne platnene pelene, te me vrlo često ljudi, nakon što im to kažem, posmatraju kao hipika. Na svu sreću, imam podršku najdražih mi ljudi, prijatelja, bebinih baka i deka, jer razumeju o čemu se radi.
Vrlo često nas, mame malih platnenih pelenaša, pitaju zašto to radimo, pa zašto mučimo dete, zatim zašto mučimo sebe, zašto sad izmišljamo kad imamo jednostavnije rešenje, pa, zar mu nije vruće u toliko slojeva, i na kraju – „Kako ti se ne gadi da ispiraš kaku?

Šta su to platnene pelene?

Moderne platnene pelene su, kao što i sam naziv kaže – moderna, ažurirana verzija tetranja. Znate – to je ono što su radile naše majke kad nije bilo jednokratnih pelena. Tetra pelena, pa preko one plastične gaće. I sad se to radi, ali malo drugačije.

Jednoj jednokratnoj peleni (ili kako smo ih mi u Srbiji sve prekrstili u pampers, iako je samo Pamers – pampers 😀 ) je potrebno neverovatnih 500 godina da se razgradi, što znači da je prva, ikada korišćena jednokratna pelena i dalje tamo negde na deponiji, pokušava mukica da istruli, ali ne da joj se, jer joj napravljena od plastike i raznoraznih gelova. Ta pelena truje našu planetu, životinje, ljude, zemlju, biljke.
Jedno dete, po gruboj proceni, potroši oko 5.000 pelena tokom svog pelenašenja. Zamislite tu gomilu na deponiji! I, pomnožite sa mnoooogo miliona dece. U šta mi to pretvaramo ovu planetu? A znate li da je našoj deci i ostavljamo? To su ona mala bića koja volimo, i kojoj želimo najzdraviji mogući život.

Korišćenje platnenih pelena je zdravije po bebu, po planetu i ekonomičnije je. Ukoliko se pravilno održavaju, može ih koristiti i do troje dece, što znači da za drugo i treće dete imate samo trošak pranja pelena (što opet na kraju izađe daleko jeftinije nego kupovina pampersica).

babysize

Zašto su platnene pelene zdravije?

Zamislite da dve godine bez prestanka nosite mentrualne uloške, one najgore plastikanere, da one, što se najviše reklamiraju. E, tako je našim bebama. U platnenim pelenama bebina koža diše i pelenski osip je mnogo ređa pojava. Ja se, na primer, ne sećam kada sam mom malenom namazala ikakvu kremu na guzu.

Takođe, dete je mnogo svesnije svojih fizioloških radnji te ga je lakše skinuti s pelena i navići na nošu.

Jednokratne pelene su posebno nezdrave za dečake, jer im se u njima greju mošnice, što može dovesti do steriliteta i raka testisa (istraživanje). Kažu da će se posledice jednokratnih pelena tek videti.

Kakve su to moderne platnene pelene?

peleneModerne platnene pelene su napravljene od prirodnih materijala i perive su. Peru se na 60 stepeni (to je temperatura na kojoj se ubijaju sve fekalne bakterije) sa trećinom preporučene količine deterdženta, i ne peglaju se.

U Srbiji postoje razni proizvođači, od uvezenih, stranih, preko bambusica domaćeg proizvođača, uveliko poznatog mamama platnenih pelenaša, i postoji rešenje za svačiji džep (ovde možete pročitati recenzije o svim pelenama koje mi koristimo).

Na prvi pogled ulaganje u platnene pelene deluje kao veliki izdatak, ali zapravo i nije ukoliko gledate na duže staze.

Potrebno vam je oko 25 pelena ako ćete ih prati svaki drugi dan, tj noć, kad je jeftinija struja. 🙂 npr: 16 komada se suši i pere, vi koristite 8.

I, teorija da ne može svako da ih priušti nije tačna! Najviše mama odustaje baš zbog toga, što jednokratno morate izdvojiti veću svotu novca, dok jednokratne plaćate „na rate“, kupujete ih svaki mesec, a na kraju date minimum duplo nego što biste dali na platnene, i to samo za jedno dete! Ne zaboravite, pelene za drugo (pa možda i treće, što da ne?) vas mnogo manje koštaju, i to samo u vidu struje i smešne količine praška, jer po preporuci ide samo trećina od preporučene količine (da se ne bi zadržavao u pelenama).

O ceni platnenih pelena, kao i o najpovoljnijoj varijanti ću posebno pisati.

Ja sam platnene pelene počela još u trudnoći da kupujem, malo po malo, tako da taj finiansijski deo nismo ni osetili. Sada ih imam i više nego što je potrebno.

Na kraju krajeva, na stranu finansijski faktor, na stranu ekološki (mada meni ovo nikada nije po strani!), detetovo zdravlje je najbitnije, zar ne?

Ukoliko ste zainteresovani, više mojih tekstova na temu pelenašenja možete pročitati ovde.

 

 

 

Jedno mišljenje na „Šta su to moderne platnene pelene?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s